Συστατικά:
ένα μεγάλο κοτόπουλο (1.800-2.000 γραμμάρια)
10 πατάτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
χυμό από 2 λεμόνια
4 σκ. σκόρδο με το ντύμα τους
1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
φρέσκα βότανα της επιλογής σας (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά. Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε με αυτό την κοιλιά. Προσθέτουμε τα βότανα και τα σκόρδα. Αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Το τοποθετούμε στο ταψί. Πλένουμε τις πατάτες, αφαιρούμε την φλούδα τους και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε τριγύρο από το κοτόπουλο, αλατοπιπερώμουμε και περιχύνουμε τον χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί σκεπασμένο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα. Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40' μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15' να ανακτήσει τα υγρά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: